Mariadistelzaad, een oude en nieuwe vriend van je gezondheid

De Mariadistel is één van de mooiste en sierlijkste distels van Zuid-Europa, in Nederland komt zij slechts sporadisch, verwilderd voor, maar ze wordt veel gekweekt. De plant kan 2-3 meter lang worden. Oorspronkelijk kwam de Mariadistel voor in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. Ook in Australië komt de Mariadistel voor, maar niet in het wild. In Australië wordt de Mariadistel als sierplant en geneeskrachtige plant gekweekt.

Waar komt haar naam vandaan? De tekening op de bladeren doet denken aan de druppels melk van de Heilige Maagd Maria die langs de bladeren naar beneden lopen.

Mariadistel in Europa wordt al meer dan 2000 jaar ingezet bij ziekten van lever en galblaas om deze tegen toxines en andere schadelijke stoffen te beschermen. De Griekse arts Disocorides (40-90 n. Chr) adviseerde mariadistel bij slangenbeten. Ook de Amerikaanse indianen gebruikten mariadistel bij huidaandoeningen.

De bladeren van de plant zijn ook eetbaar en deze kwamen vroeger vaak voor in traditionele Europese gerechten als salade groenten. Vandaag de dag wordt mariadistel nagenoeg niet meer gebruikt in de keuken en veelal gezien als onkruid.

De werkzame stoffen van de plant zit in zijn zwarte zaden. Het zaad van de mariadistel bevat sylimarine, aan sylimarine worden meerdere gezonde effecten toegeschreven. Sylimarine is een verzamelnaam voor sterke stoffen, flavonolignanen (Sylidianine, Sylicristine en Silybine). Naast de sylimarine bevat het zaad nog andere stoffen zoals histamine, tyramine, eterische olie, looistof…etc.

Flavonolignanen zijn de belangrijkste medicinale inhoudstoffen, maar door de synergie van alle elementen in het zaad komen de gezondheidseffecten perfect tot hun recht.

Mariadistelzaad, vriend van je lever:

Volgens onderzoeken naar sylimarine heeft deze stof een hele positive werking op je lever, het helpt de lever te regenereren en neutraliseert allerlei gifstoffen die de lever kunnen aantasten. Hier moet je denken aan zware medicatie, drugs, alcohol, maar ook gif uit het milieu, b.v. uitlaatgassen. Ook wordt mariadistelzaad vaak aangeraden tijdens detoxen.

Zoethout en mariadistel versterken elkaars leverbeschermende eigenschappen.

De lever is een essentieel orgaan, naast zijn hoofdfunctie om giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen, heeft onze lever meerdere functies, zoals balans houden van het bloedvolume; het produceren van gal; het opslaan van koolhydraten, eiwitten en vetten en het aanmaken van stoffen voor het reguleren van het bloed.

De lever is het op twee na grootste orgaan van ons lichaam met een capaciteit om zichzelf te herstellen en aan te passen naar omstandigheden. Daarom wordt het vaak te laat ontdekt als de lever minder effectief functioneert of aandoeningen heeft.

Mariadistelzaad, een veelzijdige vriend:

 

Mariadistelzaad is meest bekend als leverkruid of levertonicum. Minder bekend is zijn positieve bijdrage aan glucose- en vetstofwisseling. Vaak wordt het gebruikt bij dyspepsy, ulcus pepticum en hooikoorts. Traditioneel werd mariadistelzaad ook gebruikt ter ondersteuning van de melkproductie tijdens borstvoeding, niet alleen voor mensen maar ook dieren.

Mariadistel is zeer veilig in de geadviseerde doseringen. Het kruid kent een lange traditie van gebruik en wordt ook toegepast bij kinderen, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en bij ouderen boven 75 jaar. Mariadistelzaad kan in een enkelen gevallen gepaard gaan met milde maagdarmklachten. In dat geval de dosering verlagen of het gebruik (tijdelijk) staken.

Bijwerkingen en wisselwerking met geneesmiddelen: Hoge doses mariadistel kunnen diarree veroorzaken. Andere bijwerkingen zijn mogelijke allergische reacties bij mensen die gevoelig zijn voor ambrosia, chrysanten, goudsbloem en madeliefjes. Gunstige interacties zijn onder andere terugdringing van de giftige werking van paracetamol (Tylenol), antipsychotica, halothaan en alcohol.

Grapoila, mariadistelzaad olie en poeder:

Bij Grapoila, gebruiken we alleen zorgvuldig geteelde, schoongemaakte en gedroogde zaden tijdens onze productie. De grondstof wordt na een laboratorisch onderzoek door een koudepers technologie, onder 40 graden (C) geperst en gebottled. De droge stof wordt door onze fabriek nogmaals gemalen en in zakjes gevuld. Hierdoor verwerken we het hele zaad en bieden we dus alle inhoudelijke stoffen in onze producten.

De mariadistelzaadolie is een zachte, milde olie wat erg makkelijk toepasbaar is in het dagelijkse dieet. Voor terapeutish doel, neem de olie (1-2 theelepels) s`ochtends, 20-30 minuten voor het ontbijt. (koudgebruik)

Gebruik het poeder als toevoeging aan smoothies, shakes, broodbeleg of meng het met ander meel voor het bakken van deegwaren.

 

Literatuur

  1. Abenavoli L et al. Milk thistle in liver diseases: past, present, future.Phytother Res. 2010;24(10):1423-32.
  2. Hussain SA. Silymarin as an adjunct to glibenclamide therapy improves long-term and postprandial glycemic control and body mass index in type 2 diabetes.J Med Food. 2007;10(3):543-7.
  3. Rafieian-Kopaie M et al. Silymarin and diabetic nephropathy.J Renal Inj Prev. 2012;1(1):3-5.
  4. Borrelli F et al. The plant kingdom as a source of anti-ulcer remedies.Phytother Res. 2000;14(8):581-91.
  5. Bakhshaee M et al. Effect of silymarin in the treatment of allergic rhinitis.Otolaryngol Head Neck Surg. 2011;145(6):904-9.
  6. Greenlee H et al. Clinical applications of Silybum marianum in oncology.Integr Cancer Ther. 2007;6(2):158-65.
  7. Gurley BJ et al. Pharmacokinetic herb-drug interactions (part 2): drug interactions involving popular botanical dietary supplements and their clinical relevance.Planta Med. 2012;78(13):1490-514.
  8. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/voedingssupplementen-en-kruidenpreparaten/inhoud/top-10-kruidenpreparaten/mariadistel-silybum-marianuma
Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.